In Nieuws

Het is ondertussen geen geheim meer dat particulieren die zonnepanelen laten plaatsen de btw over de aanschaf en installatie van die zonnepanelen kunnen terugvragen.

Als particulier met zonnepanelen ziet de Belastingdienst u als ‘kleine ondernemer’. Dat zit zo: u wekt energie op die u – bijvoorbeeld als u niet thuis bent – teruglevert aan het net. Daarmee bent u ook een (kleine) energieleverancier en dus: ondernemer.

U kunt de btw die u betaalt voor aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Over uw eigen opwek moet u ook btw betalen, maar omdat het bij particulieren om een klein bedrag gaat, geeft de Belastingdienst u korting. En na het eerste jaar kunt u hier vrijstelling voor aanvragen. Zo hoeft u hier in het vervolg geen administratie meer voor bij te houden.

Zonnepanelen laten plaatsen

Heeft u jaren geleden al zonnepanelen aangeschaft? Dan loont het de moeite om te checken of u ook recht heeft op btw-teruggaaf. Via de rechter is besloten dat ‘vroege investeerders’ ook moeten kunnen profiteren van dit belastingvoordeel.

De Dakmakers