In Nieuws

In gemeentes die weinig actie ondernemen tegen overstromingen, kunnen burgers in de toekomst een hogere verzekeringspremie verwachten. Daarvoor waarschuwt het Verbond van Verzekeraars. Als gevolg van klimaatverandering neemt de waterschade toe.

Verzekeraars zullen de schadekosten door extreme regen- en hagelbuien doorberekenen aan hun klanten, verwacht de brancheorganisatie. ,,Gemeentes moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de schade bij hevige buien te beperken. In gemeentes die dat niet doen, zullen mensen met een opstal-, inboedel- of autoverzekering in de toekomst duurder uit zijn”, zegt woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars in het Algemeen Dagblad.

Alle gemeenten moeten de komende twee jaar een klimaatstresstest doen om in kaart te brengen waar het water bij extreme regenval heen stroomt. Veel gemeentes hebben afgelopen jaren al waterbergingen aangelegd en de capaciteit van hun riolen vergroot. Slechts een handjevol gemeentes dwingt zijn inwoners echter ook om zelf maatregelen te nemen, zoals het loskoppelen van hun regenpijp van het riool.

Huiseigenaren moeten het regenwater dat op hun perceel valt in principe zelf bergen. Bijvoorbeeld in een regenton, een vijver of een kuil in hun tuin. In de praktijk zijn veel tuinen echter betegeld en komt regenwater in de riolering terecht. Die is nog lang niet overal toegerust op de steeds heviger hoosbuien waar Nederland mee kampt, zoals gisteren in het zuiden van het land.