In Blog

Niet alleen mensen worden beïnvloed door de seizoenen. 😉 Dat geldt ook voor dakbedekking.

We hebben de herfst bijna achter de rug en de winter staat alweer voor de deur. Het eerste waar je dan aan denkt zijn bladeren en sneeuw op je dak, maar er zijn meer seizoensgerelateerde zaken waar je rekening mee moet houden.

Als je dagelijks op het dak staat, weet je daar natuurlijk alles van. In deze blog zetten we dan ook graag alle seizoensinvloeden op een rij.

Herfst

Net als in de zomer is er een overvloed aan bladeren, alleen nu zitten ze niet meer aan de bomen en liggen ze ondermeer op platte daken.

Het lijkt onschuldig en misschien denkt u, dat waait er wel weer af met de volgende herfststorm, maar er zijn niet zoveel bladeren nodig om een afvoer te verstoppen. En dan kan het water niet meer weg en blijft het op het platte dak staan.

Dat is nooit goed voor de dakbedekking en al helemaal niet als het kouder wordt en het ’s nachts vriest. Op deze manier wordt uw platte dak onnodig extra zwaar belast.

Kortom, ga op tijd het dak op. Mocht er onverhoopt toch lekkage optreden, om wat voor reden dan ook, dan weet u ons natuurlijk te vinden.

Winter

Hierboven werd het al even aangestipt: het gevaar van vrieskou. Vorstschade wordt veroorzaakt door ijs dat zich vastgehecht heeft aan de dakbedekking en vervolgens uitzet. Het is in één oogopslag te herkennen aan kaarsrechte strepen in de dakbedekking.

Voorkomen is ook wat dit betreft beter dan genezen. Gebruik echter nooit zout of een ander bijtend middel, want dat kan de dakbedekking beschermlaag aantasten. Verwijder ijs dat op het dak ligt voorzichtig en maak eventuele bevroren leidingen open.

Daarnaast is er in dit jaargetijde kans op sneeuw. Het is het beste om losse sneeuw zo snel mogelijk weg te halen. Voorkom dat de sneeuwlaag groeit, waardoor het onderste deel wordt aangedrukt en het dak zwaarder belast wordt dan nodig.

Lees er meer over in onze blog over dakproblemen in de winter.

Lente

In de lente komt de natuur weer tot leven en kunnen we genieten van de mooie bloesems die overal weer verschijnen. Zodra ze uitgebloeid zijn, gaan ze echter rond dwarrelen en kunnen ze in de dakafvoer terecht komen.

Eigenlijk heb je dan hetzelfde probleem als in de herfst. Het enige verschil is dat dode bladeren taaier en talrijker zijn en daardoor eerder voor afvoerverstoppingen zorgen. Neemt niet weg dat u ook in dit jaargetijde een extra oogje op de afvoer moet houden.

Zomer

In de zomer hebben we te maken met grote temperatuurschommelingen. Overdag kan het heel heet zijn en ’s nachts koel en tijdens of na een regenbui kan het ineens flink afkoelen. Dus ook in dit jaargetijde krijgt een plat dak best wat te verduren.

Als de dakbedekking goed onderhouden wordt, zult u daar overigens niets of weinig van merken. Is dat echter niet het geval, dan is er meer kans op craquelé: kleine scheurtjes in de dakbedekking. Deze kunnen op termijn tot lekkage leiden

De Dakmakers