In Nieuws

Nederland staat niet bekend om haar mooie weer. Regen treft ons land vaker dan de meesten van ons zouden willen en ook waait het vaak.  Afgelopen zondag 10 maart woedde de eerste grote storm van 2019 over Nederland. In sommige delen van het land was er zelfs sprake van windkracht 9 en 10, met windstoten van maximaal 121 km/u. En die windstoten laten niet alle daken en andere eigendommen onberoerd.

Stormschade daken

Een paar keer per jaar krijgen we in ons land te maken met extreem weer. Raast er een storm over het land, dan kan er binnen minuten miljoenen aan schadekosten ontstaan. Vooral aan en rondom de daken van gebouwen. Gelukkig zijn er verzekeringen die de kosten door stormschade kunnen dekken.

Daken raken tijdens stormen vaker dan eens beschadigd, Denk daarbij aan losliggende dakpannen die van het dak waaien en loslatende (platte) daken die niet intact blijven. Daken die in goede conditie verkeren, lopen minder risico. Controleer het dak daarom met regelmaat – een paar keer per jaar – zodat u ervoor kunt zorgen dat dit in orde is. Dat is ook belangrijk met het oog op een vergoeding bij schade.

Het zou eigenlijk niet moeten kunnen, maar zonnepanelen kunnen echt van daken afwaaien. Is er een goed montagesysteem, dan is de kans klein dat dit gebeurt. Denk bij de aanschaf dus niet alleen aan de prijs van de panelen, maar ook aan een goed bevestigingssysteem. Of de schade aan de panelen wordt vergoed vanuit de opstal- of inboedelverzekering, hangt af van de manier waarop de panelen zijn bevestigd.

Voorkomen van stormschade

Zo’n 4 tot 5 keer per jaar bestaat de kans dat er een grotere storm over het land trekt. Bereid u dan goed voor;

– Kijk of er dakpannen los of scheef liggen. Deze zijn een gevaar als het gaat stormen. Niet zozeer met het oog op mega schade aan de woning, maar vooral voor spullen en mensen rondom de woning zelf. Ook kan er lekkage ontstaan als dakpannen van het dak verdwijnen.

– Heeft u een plat dak? Controleer dan een paar keer in het jaar of de dakranden niet losraken en of het dakgrind goed verdeeld is. Is er iets mis met het dak, laat dit dan behandelen door een echte dakmaker.

– Heeft u zonnepanelen? Controleer dan of de zonnepanelen nog goed vastliggen. Zo kunt u voorkomen dat er tijdens de storm iets fout gaat.

Toch stormschade melden dit dan

Heeft u toch stormschade opgelopen, dan moet u dit zo snel mogelijk melden bij de verzekeraar. Bel de verzekeraar op en bespreek wat u moet doen. Het kan zijn dat u zelf noodvoorzieningen moet treffen om verdere schade te voorkomen. Maar soms moet u de boel juist de boel laten, zodat experts de schade kunnen opnemen. Wat wel altijd goed is om te doen, is foto’s maken van de schade. Die kunnen namelijk gelden als bewijsmateriaal.