In Nieuws

Ruim 140.000 woningen lopen onder bij heftige regenbuien. Bij nog eens 76.000 andere gebouwen in Nederland, zoals scholen en winkels is er ook risico op flinke schade, omdat water bij zeer heftige buien over de drempels naar binnen loopt. Samen levert dit een potentiële schadepost op van bijna 6,8 miljard euro.

In samenwerking met advies- en ingenieursorganisatie Arcadis bracht de onderzoeksredactie van RTL Nieuws de gevolgen in kaart van zeer heftige buien. Uit de kaart blijkt dat door het hele land dorpen, buurten en wijken in risicovol gebied staan.

Tientallen extreme regen per jaar

Zo’n lokale plensbui viel de afgelopen jaren ruim 70 keer per jaar in Nederland, blijkt uit schattingen op basis van radarmetingen. De buien vielen vooral buiten bebouwd gebied, waar het water minder schade aan kan richten. Als zo’n bui echter valt in stedelijk gebied, dan gaat het mis en lopen straten en huizen onder. Zoals in Apeldoorn in 2009 en Boxmeer in 2016.

Het gemiddelde schadebedrag voor een ondergelopen woning als gevolg van extreme regen wordt door Arcadis op 30.000 euro geschat. De totale schade kan volgens het ingenieursbureau oplopen tot meer dan 6,8 miljard euro.

In toekomst meer heftige regenbuien

En dat de tijd dringt, bevestigd ook Nicolien Kroon van Buienradar. Volgens de meteoroloog moeten we er rekening mee houden dat we in de toekomst steeds vaker zulke heftige buien op ons dak krijgen. “De aarde warmt op en warme lucht kan meer vocht vasthouden. Dat moet er dus ook weer een keer uit vallen.”

De kans op een dergelijke heftige bui is dan ook het grootst in de zomer, als de lucht warmer is. Kroon: “We zijn er voor dit jaar dus zeker nog niet van af. Tot en met september moeten we rekening houden met zulke flinke buien.”