In Nieuws

De plaatsing van zonnepanelen op bedrijfsgebouwen dreigt in het gedrang te komen, verzekeraars hebben de premies verhoogd vanwege de kans op brand, blijkt uit een rondgang door Het Financiële Dagblad. De ongelukken zijn het gevolg van ondeskundige aanleg.

De Dakmakers

TNO onderzocht alle 27 brandincidenten met zonnepanelen uit 2018. Daarvan waren er slechts 4 op bedrijfsdaken. Vaak bleek dat installaties waren opgeleverd met verschillende merken stekkers, of bleken kabels niet goed in de stekkers vastgemaakt. In 2018 waren rond 800 duizend systemen geïnstalleerd, wat betekent dat een systeem gemiddeld 0,004 procent kans heeft in een brand te raken.

Het Verbond van Verzekeraars wijst erop dat premiestijgingen niet alleen te maken hebben met de kans op branden. Ook de schade van bijvoorbeeld slecht weer zal hoger zijn bij een bedrijf waar zonnepanelen zijn geïnstalleerd. ‘Als je een hagelbui hebt op je dakpannen, heb je veel minder schade dan wanneer je diezelfde bui hebt op je zonnepanelen’, zegt woordvoerder Oscar van Elferen van het Verbond. Hij voorziet geen premiestijgingen voor panelen op woningen.

Hij vindt dat de moeilijke verzekerbaarheid een probleem is dat de installatiebranche moet oplossen. ‘Je zou als verzekeraar kunnen eisen dat het installatiewerk aan bepaalde eisen voldoet. Maar voor zover er keurmerken voor installatiebedrijven zijn, voldoen die volgens ons niet.’ Hij pleit voor uitgebreidere wettelijke normen.

De verzekeraars zijn niet onder de indruk van de technische kunde van de installateurs. ‘Wij komen installateurs tegen die niet op de hoogte zijn van regels en voorschriften. Daar is niet veel tegen te doen, want iedereen mag zonnepanelen installeren. Er zijn wel Europese regels, maar dat zijn alleen adviezen. En zelfs die blijken veel installateurs niet te kennen.’

Bron: de Volkskrant
De Dakmakers