In Blog

Wilt u zonnepanelen op uw dak, maar weet u niet of uw dak daar geschikt voor is? Het is een vraag die we regelmatig krijgen en die niet ‘zomaar even’ te beantwoorden is. Er is namelijk een uitgebreide dakinventarisatie nodig om te bepalen of uw dak geschikt is. Wat zo’n inventarisatie inhoudt, leest u in dit artikel.

De Dakmakers dakinventarisatie in het kort

Kort samengevat draait de Dakmakers dakinventarisatie om 3 dingen: het inspecteren van de dakbedekkingsconstructie, de isolatie en de onderconstructie. Hieronder komen al deze aspecten aan bod. Heeft u na het lezen van dit artikel vragen en/of wilt u een vrijblijvende dakinventarisatie inplannen? Neem gerust contact op met ons.

Het dak op

Om te beoordelen of er op uw dak zonnepanelen geplaatst kunnen worden, bekijken we eerst hoe uw pand gepositioneerd is ten opzichte van de zon. Vervolgens gaan we het dak op om te onderzoeken of de dakplek waar de zonnepanelen dan het beste geplaatst kunnen worden, daar geschikt voor is. Ook geven we u een indicatie van de resterende levensduurverwachting van de dakbedekking mét zonnepanelen erop.

We inventariseren wat er allemaal op uw het dak zit, zoals bijvoorbeeld:

• airconditioning
• lichtstraten
• ontluchting
• regenwaterafvoer
• valbeveiliging

Het is namelijk belangrijk dat zowel u als wij vooraf weten of er beschadigingen zijn en of alles op de juiste manier ingewerkt is.

Visuele en bouwtechnische beoordeling

De dakbedekkingsconstructie wordt visueel en bouwtechnisch beoordeeld. We bekijken de samenstelling van de dakopbouw, zodat we onder andere te weten komen of de drukvastheid van de isolatie afdoende is en of de opbouw naar behoren functioneert. Ook kijken we naar de conditie van de dakmaterialen:

we controleren de dakbedekking op

• eventuele beschadigingen
• tekenen van slijtage
• uitvoeringsfouten

we controleren de isolatie op

• de hoeveelheid vocht in de isolatielaag

De onderconstructie van het dak wordt door een constructeur beoordeeld, want er moet berekend worden wat de draagkracht van het dak is. Daarbij wordt rekening gehouden met permanente en variabele belasting.

Na de eventuele dakbedekkings- en dakconstructieverbeteringen en het plaatsen van de zonnepanelen, inspecteren we alles nog een keer.

Windbelasting en hoogterisico

Waar de Dakmakers ook altijd op letten, zijn de windbelasting en het risico bij werken op hoogte. Zo kan het zijn dat uw dak veel wind vangt, door de plek waar uw pand staat en hoe het gepositioneerd is. De zonnepanelenconstructie moet daarop aangepast worden en die extra belasting moet het dak wel aankunnen.

Wat we ook altijd melden, is het ontbreken van een valbeveiliging als uit de daksituatie blijkt dat die toch echt nodig is. Onlangs hebben we geblogd over valbeveiliging en waarom het zo belangrijk is: Onze Dakmakers gaan graag het dak op, maar alleen op een veilige manier!

Tot slot nog een paar daktips

• Als u uw dak met Dakmerk Multigarantie heeft laten aanbrengen of laat aanbrengen, dan wordt het weghalen en weer terugplaatsen van de zonnepanelen in verband met herstelwerkzaamheden aan de dakbedekkingsconstructie vergoed.

• Globaal gesproken levert iedere euro die u in dakisolatie investeert een rendement van 33% op. Voor zonnepanelen is dat 7 tot 9%. Dus mocht uw dak nog niet extra geïsoleerd zijn, dan raden wij u aan dat eerst te doen, dus voordat u zonnepanelen laat plaatsen.