Onderhoud groendak

Daktuin of groendak onderhoud

Wij Dakmakers hebben ons de afgelopen jaren ontwikkeld tot ware experts op het gebied van groene daken. We ontwerpen duurzame daken en we leggen ze aan. Ook kunnen we u uitgebreid informeren over alles wat er komt kijken bij onderhoud groendak.

Particulieren, VVE en bedrijven

Waarom steeds meer mensen tegenwoordig kiezen voor een groen dak
Je ziet ze steeds meer, zowel op privéwoningen als op bedrijfspanden: daken met begroeiing. Wat zeker bijdraagt aan deze populariteit is dat groendak onderhoud in de meeste gevallen eenvoudig is en nauwelijks tijd kost. Eén specifieke trend is er niet. De een kiest voor vetplanten zoals vetkruid (sedum), de ander heeft een voorkeur voor een laag mos.

Struiken en bomen behoren ook tot de mogelijkheden, mits de dakconstructie het aan kan en er genoeg ruimte is. Naast het feit dat groendak onderhoud zo simpel is, zijn er meer voordelen aan begroeide daken. De belangrijkste op een rij:

  • het ziet er levendig en mooi uit;
  • een groen dak is milieuvriendelijk, duurzaam en energiezuinig;
  • de regenwaterafvoer vindt geleidelijk en op natuurlijke wijze plaats;
  • groene daken zorgen voor een uitstekende isolatie;
  • veel gemeenten verstrekken subsidies aan mensen die kiezen voor een met planten begroeid dak.

Tips en trucs onderhouden daktuin en onderhoud groendak

Helemaal onderhoudsvrij zijn groene daken niet. De volgende werkzaamheden bevelen we één of twee keer per jaar aan:

  • ongewenst onkruid verwijderen;
  • bemesten;
  • de waterafvoer schoonmaken.

In principe heeft de begroeiing meer dan voldoende aan het vallende regenwater. Is er sprake van een extreem lange, droge periode dan kunt u een of twee keer per week een beetje water geven.

Vogels kunnen een bedreiging vormen voor uw groene dak. Kauwen bijvoorbeeld zijn slimme vogels die precies weten waar larven zitten. Het is dus zaak aanwezige larven te bestrijden. Larven van de taxuskever bijvoorbeeld, kunt u te lijf gaan met zogenoemde nematoden. Dit zijn worpjes waartegen de larve niet bestand is. Als uw vingers een beetje groen zijn, kunt u de hiergenoemde onderhoudswerkzaamheden prima zelf doen. Ziet u het niet zitten om zelf aan de slag te gaan of ontbreekt het u eenvoudigweg aan tijd? Schakel gerust Dakmakers in. Wij onderhouden, inspecteren en herstellen alle mogelijke daken: van wit tot groen en zwart, van plat tot hellend en van monumentaal tot modern.

Een persoonlijke offerte

Wij Dakmakers hebben inmiddels al heel wat groene daken ontworpen en aangelegd. Voor bedrijven, gemeenten en particulieren. Eén vast ontwerp hebben we niet. Afhankelijk van de vorm en grootte van het dak en de persoonlijke smaak van de opdrachtgever is de verhouding vetplanten, grassen en mossen keer op keer weer anders.

Ieder nieuw groen dak is voor ons een welkome uitdaging die we met beide handen aanpakken. Voor de nodige inspiratie vooraf verwijzen we u naar www.verantwoordedaken.nl. Warme daken, moestuindaken, herbruikbare daken, daken met zonnepanelen en witte daken: ze komen allemaal uitgebreid aan bod. U vindt op deze site ook informatie over de unieke Dakmerk Multigarantie. Dit is een waarborg van tien jaar inclusief waarborgfonds op de complete dakbedekking én het groen.