Onderhoud sedumdak

Onderhoud voor uw sedumdak, wij weten er raad mee

U wilt weten wat de laatste trends zijn op het gebied van groene daken? Als professionele Dakmakers vinden we het leuk om onze kennis met u te delen. We onderzoeken vrijblijvend of uw dak geschikt is voor een sedum bedekking. U krijgt gratis tips over sedumdak onderhoud. En we laten zien hoe sedum gecombineerd kan worden met kiezels of een grasmat. U ziet het: ook als het om groene daken gaat, is Dakmakers u van dienst!

Wat is sedum?

Als we het over groene daken hebben, kiezen veel mensen voor een basis van sedum eventueel gecombineerd met mos, gras en andere plantjes. Sedum is de wetenschappelijke naam voor vetkruiden. Wereldwijd zijn er wel vier- tot vijfhonderd soorten bekend met bloemen in verschillende kleuren. De volgende planten zijn in Nederland, België en Luxemburg veel te vinden: hemelsleutel, muurpeper, roze vetkruid, tripmadam, wit vetkruid en zacht vetkruid.

Van nature groeit sedum goed onder wisselende weersomstandigheden. Droge periodes, hevige regen, winterse kou en de warme zomerzon: vetkruid is er goed tegen bestand. De plantjes slaan water op in de bladeren en ze vermenigvuldigen gemakkelijk. Net zoals sedum van oorsprong bijzonder goed gedijt op rotsen en muurtjes, groeit en bloeit het uitstekend op daken van woningen.

De voordelen van sedumdaken

Als u kiest voor een dak met een sedumbegroeiing draagt u absoluut een steentje bij aan een beter milieu en een gezondere leefomgeving. We sommen de belangrijkste pluspunten voor u op:

  • een sedumdak zorgt voor een schonere lucht (de plantjes zetten CO2 om in zuurstof en halen fijnstof uit de lucht);
  • de biodiversiteit in uw directe leefomgeving wordt groter (sedum trekt volgens, vlinders en insecten aan);
  • de riolering wordt ontlast: regenwater wordt op natuurlijke wijze opgevangen, gebufferd en langzaam afgevoerd;
  • de sedumlaag werkt isolerend: in de zomer blijft uw huis langer koel, in de winter gaat minder warmte verloren;
  • u ervaart meer rust in en rond uw huis (de dichte begroeiingslaag is geluidwerend).

Ook financieel gezien is een sedumdak aantrekkelijk. U bespaart flink op stookkosten. Het dak gaat jarenlang mee. De waarde van uw woning stijgt.

Onderhoud sedumdak zeer eenvoudig

Samen met gras, kruiden en mos valt sedum onder de noemer ‘extensieve groendaken’. De opbouw-laag heeft een maximale dikte van 15 cm. De begroeiing zelf wordt niet hoger dan 50 cm. Een extensief groen dak is grotendeels onderhoudsvrij. De planten houden zichzelf -net als in de natuur- prima in stand. Een of twee keer in het jaar mest toevoegen en onkruid verwijderen is al voldoende. Intensieve groene daken hebben ook bomen en struiken. Dit soort daken moet wel regelmatig bijgehouden worden. Denkt u naast bemesten en onkruid wieden aan water geven en snoeien.

De groene vingers van Dakmakers

Veel particulieren en ondernemers weten Dakmakers al jaren te vinden voor onderhoudswerkzaamheden, noodreparaties en advies op maat. We maken hier trots de volgende aanvulling op: wij Dakmakers ontwerpen duurzame groene daken, we leggen ze aan én kunnen ze onderhouden. Bij deze nodigen we u uit om eens te komen praten over de mogelijkheden op uw dak!