Zonnepanelen het beste schoonmaken

Om  vastgoed te verduurzamen, schaffen steeds meer eigenaren zonnepanelen aan. U koopt de panelen en laat ze op uw dak leggen. Een hele aankoop en ook een klus om ze het dak op te krijgen, maar eenmaal daar kunt u direct uw eigen energie opwekken. Maar… wat doet u wanneer uw panelen opeens onder de vogelpoep of boomaanslag zitten?

Hardnekkig vuil kan immers het rendement van uw zonnepanelen verlagen. Maar hoeveel is dit precies en hoe noodzakelijk is het om die vogeluitwerpselen van uw paneel te halen?

Rendementsverlies vieze zonnepanelen

Volgens onafhankelijk vergelijkingsplatform Pricewise kan dit rendementsverlies tot wel tien procent oplopen als de panelen vies zijn en kunnen de zonnepanelen zelfs beschadigd worden door de agressieve samenstelling van vogelpoep. Energiespecialist Tomas Bleker van Pricewise geeft bovendien aan dat een regenbui meestal niet voldoende is om het vuil weg te spoelen. ‘De regen haalt het stof wel grotendeels weg, maar vogelpoep is hardnekkig en blijft zitten. Het gevolg? Rendementsverlies.’

Hoe houd je zonnepanelen schoon

Als het aan Pricewise ligt, maakt u uw zonnepanelen dus regelmatig schoon en als het aan Bleker ligt zelfs eens per jaar onderhouden. Mocht u hiervoor het heft in eigen handen willen nemen en uw panelen een schoonmaakbeurt geven, dan is het verstandig om met het volgende rekening te houden:

  • Gebruik geen hogedrukspuit, aangezien deze het glas en de kabels van de panelen kan beschadigen.
  • Het water dat u gebruikt voor de schoonmaak mag bovendien geen kalk bevatten. Maak in plaats daarvan gebruik van osmosewater. Dit is gedemineraliseerd water in haar puurste vorm en dus zonder kalk. Dit soort water is bij verschillende schoonmaakwinkels te koop.
  • Daarnaast gebruikt u liever ook geen schoonmaakmiddel voor het reinigen van de panelen. Dit kan opnieuw de energieverwekkers aantasten. Enkel (osmose)water is voldoende om ze goed schoon te maken.
  • Werk daarnaast met een zachte spons of doek en gebruik zeker geen schuurspons om bijvoorbeeld vogelpoep van uw zonnepanelen te halen. Dit kan namelijk zorgen voor krassen en op die manier beschadigt u de panelen.
  • Beste moment in het jaar:
    Uw zonnepanelen reinigen doet u daarnaast het liefste in het voorjaar, idealiter vóór de maand april, aangezien de panelen tussen april en oktober de meeste energie opwekken. Hoe schoner de panelen zijn, des te beter ze in die maanden hun werk kunnen doen.

Beste moment om zonnepanelen te reinigen

Uw zonnepanelen reinigen doet u daarnaast het liefste in het voorjaar, idealiter vóór de maand april, aangezien de panelen tussen april en oktober de meeste energie opwekken. Hoe schoner de panelen zijn, des te beter ze in die maanden hun werk kunnen doen.

Bovendien is het ook niet aan te raden de zonnepanelen op een ontzettend warme en zonnige dag schoon te maken, omdat de panelen dan erg warm zijn en beschadigd kunnen raken door er vervolgens water op te gooien. Door het grote temperatuurverschil zouden er zelfs barsten in de panelen kunnen ontstaan.

Maar… ondanks dat Pricewise expliciet aangeeft dat het verstandig is om uw panelen vrijwel ieder jaar schoon te maken, denken de meeste energieleveranciers hier toch anders over. Zij waarschuwen voornamelijk dat de schoonmaakkosten niet snel opwegen tegen het gewonnen rendement. Hoewel u de panelen zelf schoon kunt maken, zult u hier toch speciaal water en gereedschap voor aan moeten schaffen en bovendien is het vrij gevaarlijk.

 

Bron: TrosRadar / Pricewise