In Nieuws

Meer dan 80 procent van de Nederlandse huishoudens heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn toch matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie juist nu te verbeteren. En dat is niet onverdienstelijk.

Isoleren loont

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten, bij een verwarmde bovenruimte is je voordeel gemiddeld zo’n 700 euro per jaar. Wat betreft de kosten voor het isoleren van een dak van een gemiddelde eengezinswoninging, moet je rekening houden met ongeveer 5.200 euro.

Energierekening fors duurder

Eerder deze week rekende Eigen Huis uit dat de gemiddelde huisbezitter volgend jaar 150 euro extra kwijt is aan de energierekening door hogere belastingen. Dat zit vooral in de extra belasting op gas.  Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid fors geld vrijmaakt voor het isoleren van woningen. De subsidie van 60 miljoen euro die in 2016 beschikbaar was, is volgens algemeen directeur Cindy van de Velde een druppel op de gloeiende plaat.

Huidige subsidies van de overheid gaan volgens van de Velde te veel naar het opwekken van duurzame energie en juist te weinig naar het besparen van energie. Het zou beter zijn geld te besteden aan het goed isoleren van o.a. daken. Concreet denkt VEH daarom aan de terugkeer van isolatiesubsidie, maar dan met een fors groter budget.