In Nieuws

Sneeuw is erg licht. Zo bestaat poedersneeuw voor 1/25e deel uit water en voor 24/25e deel uit lucht. Normale sneeuw is iets zwaarder en bestaat voor ongeveer een zevende deel uit water.

Een nadeel aan sneeuw is dat het blijft liggen en dat het gewicht daardoor, na verloop van tijd, steeds hoger wordt. Zo kan sneeuw er zelfs voor zorgen dat gebouwen instorten.

Stel, u heeft een schuurtje met een oppervlak van 15 vierkante meter. Op het dak van uw schuurtje ligt een laagje sneeuw met een dikte van 10 centimeter. Als het pas gesneeuwd heeft, dan zal het gewicht per vierkante meter ongeveer 20 kilo zijn. Oftewel: de sneeuwlaag oefent een gewicht van 300 kilo op uw dak uit.

Na verloop van tijd groeit de sneeuwlaag, maar daarnaast wordt het onderste deel aangedrukt. Hierdoor behoudt de sneeuwlaag mogelijk zijn dikte van 10 centimeter, maar het gewicht is ondertussen toegenomen. De dichtheid van de sneeuw in de onderste laag is namelijk hoger. Zo kan het gewicht van de 10 centimeter dikke laag stijgen van 20 kilo per vierkante meter naar 50 tot 60 kilo per vierkante meter. De sneeuwlaag oefent dan plotseling een druk van 750 tot 900 kilo op uw dak uit!

Bron: Scientias – Tim Kraaijvanger