In Nieuws

Ruim 140.000 woningen lopen onder bij heftige regenbuien. Bij nog eens 76.000 andere gebouwen in Nederland, zoals scholen en winkels is er ook risico op flinke schade, omdat water bij zeer heftige buien over de drempels naar binnen loopt. Samen levert dit een potentiële schadepost op van bijna 6,8 miljard euro.

In samenwerking met advies- en ingenieursorganisatie bracht de onderzoeksredactie van RTL Nieuws de gevolgen in kaart van zeer heftige buien. Uit de kaart blijkt dat door het hele land dorpen, buurten en wijken in risicovol gebied staan.

Heftige buien zorgen voor meer daklekkages

Zo’n lokale plensbui viel de afgelopen jaren ruim 70 keer per jaar in Nederland, blijkt uit schattingen op basis van radarmetingen. De buien vielen vooral buiten bebouwd gebied, waar het water minder schade aan kan richten. Als zo’n bui echter valt in stedelijk gebied, dan gaat het mis en lopen straten en huizen onder. Zoals in Apeldoorn in 2009 en Boxmeer in 2016.

“Het is extreem, maar in Nederland moeten we er wel op voorbereid zijn”, stelt Sabrina Helmyr, expert klimaatverandering bij Arcadis. “Als er straten bijvoorbeeld blank komen te staan en de ambulances kunnen er niet meer doorheen. Het is goed als we ons daarvan bewust zijn.”

Het gemiddelde schadebedrag voor een ondergelopen woning als gevolg van extreme regen wordt door Arcadis op 30.000 euro geschat. De totale schade kan volgens het ingenieursbureau oplopen tot meer dan 6,8 miljard euro.

De Dakmakers