In Blog

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil Nederland weerbaarder maken tegen zware regenbuien en langdurige droogte. De Kewodak Dakmakers leveren daar ‘op het dak’ graag een bijdrage aan, want aldaar is er nog zoveel te winnen!

Nederland is natter én droger geworden

Nederland is een nat land. In de afgelopen tijd is Nederland natter én droger geworden. Er zijn meer uitschieters dan vroeger: in korte tijd valt er veel regen of het is juist lange tijd droog.

Hoe hou je platte daken goed onder deze sterk wisselende weersomstandigheden?

Dat is waar wij ons dagelijks mee bezighouden en daarbij kijken we veel verder dan traditionele dakbedekking. Zo leggen we al jarenlang groene daken aan. Het grote voordeel daarvan is dat groendaken regenwater opvangen én het vertraagd afvoeren, wat het riool ontlast.

Méér dan een groendak

We leggen ook daktuinen aan. Dat zijn eigenlijk groendaken+, omdat ze ook ‘gewoon’ als tuin gebruikt worden of als moestuin. We hebben zelfs hele wandelgebieden op daken aangelegd. In onze blog Is een groendak laten aanleggen een goed idee? kunt u er meer over lezen.

Groendaken en daktuinen zijn niet alleen nuttig in het kader van beter regenwatermanagement. Ze beschermen de daken, wat de levensduur ten goede komt. En in de zomer wordt het onder dit soort daken minder warm, waardoor er minder gebruik gemaakt wordt van airco’s.

Extra stappen zetten, óók op platte daken

Wij sluiten ons aan bij wat minister Van Nieuwenhuizen onlangs in de Tweede Kamer gezegd heeft:

“We moeten snel extra stappen zetten om onze straten, tuinen, steden en ook de landelijke omgeving anders in te richten. Alleen zo kunnen we ons goed voorbereiden op de gevolgen die de extremere weersomstandigheden hebben op onze leefomgeving.” [bron]

Wij zetten die extra stappen dus op de daken van onze klanten

Het ministerie hoopt dat gemeenten en provincies zelf (meer) projecten zullen starten om de leefomgeving klimaatbestendiger te maken. Zo verkleinen meer groenstroken en parken én meer groendaken de kans dat hele buurten onder water komen te staan door hoosbuien.

Om slechts één voorbeeld te geven: in de zomer van 2019 zorgden zware regenbuien voor ondergelopen straten en kelders in Hilversum. De Dakmakers gaan graag het dak op om te helpen dit soort situaties te voorkomen!